ФИЗИКА 6, ФИЗИКА 7, ФИЗИКА 8, ХЕМИЈА 7, ХЕМИЈА8

четвртак, 14. јануар 2021.

ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЈ----ОТАЦ АСТРОНОМИЈЕ



   


                                             ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЈ-отац астрономије



             Познат је као један од највећих умова света,међутим  за живота је прогоњен од Католичке цркве због свог става  да није Земља центар универзума него Сунце.

       🔭Галилео Галилеј, чији је отац  свирао лауту и био теоретичар музике, рођен је у Пизи у Италији. Пошто је хтео да се замонаши, отишао је у један манастир близу Фиренце. Ту је намеравао да се школује, али његов отац није хтео да Галилео буде божији човек, па га је извукао из манастира. Са 16 година, на захтев оца, уписао је медицину , али се убрзо заинтересовао за математику. Школу је напустио и наставио да самостално изучава математику, а новац је зарађивао дајући приватне часове, али се после неколико година вратио на Универзитет, али као предавач!

      🔭Постоје приче да је ОН изумео телескоп, али није. Холандски оптичар Ханс Липерши је то урадио.Он је поднео захтев за патентирање, али су холандске власти сматреле да је телескоп лако прекопирати, одбиле су да га патентирају.Нешто касније, ова прича је стигла до Галилеја, који је изучио принцио по ком функционише и дизајнирао сопствени телескоп који је био нешто напреднији од Липершијевог. На јесен, те године, уперио је телескоп према Месецу и открио кратере и планине(тада се веровало да је површина Месеца глатка).Посматрајући небо дошао је до бројних открића ( пронађите која) . Она ће му донети славу. Ускоро је именован за главног математичара и филозофа на Универзитету у Пизи.Ускоро долази до откеића која га наводе да подржи теорију пољског астронома Николе Коперника , који је тврдио да је Сунце центар универзума и да се Земља и остале планете окрећу око њега.

    Копреникова идеја оспоравала је до тада прихваћену идају да је Земља центар универзума, коју је заступао астроном Птоломеј у 2.веку. Католичка црква проглашава коперниканске идеје јеретичким, јер је сматрано да је то у супротности са одређеним стиховима из Библије. Ипак, Галилео добија дозволу да и даље истражује , али да их не заступа. Он, 1632. године објављује књигу  Дијалог два главна система света, која је представљена као разговор два пријатеља  о идејама Птоломеја и Коперника, црква то види као подршку коперниканском моделу и држи суђење на ком је Галилео проглашен кривим за ЈЕРЕС, након чега је приморан да се јавно покаје и осуђен је на доживотни затвор.

    Казна му је ипак смањена, па је до краја живота живео  у кучном притвору у својој  кући близу Фиренце.Иако му је било забрањено, примао је посете људи из целе Европе, па је успео да прокријумчари ирукопис за једну књигу Дискурси и математичке демонстрације у вези две нове науке, о физици и механици.)

     Врло брзо је ослепео. Умро је као затвореник у сопственој кући. Постоји и легенда да је на самрти рекао,,Ипак се окреће!"Сахрањен је у Фиренци. Век касније, његови посмртни остаци су премештени да би се сахранили на почасно место у базилици Санта Кроче и том приликом су му узета три прста и два зуба које је касније чувао његов поштовалац.  Почетком овог века  два прста и и зуби појавили су се на једној аукцији.

    Године 1979. папа Јован Павле Други покренуо је истрагу осуда, да би је касније званично затворио и издао формално извињење, признајући грешке судија током суђења.

        Оно што учимо у школи:

Некада се сматрало да тежа тела брже падају кроз ваздух него лакша. Такво мишљење потекло је од грчког филозофа Аристотела и владало је све док Галилеј није проучио вертикално падање тела, касније названо СЛОБОДНО ПАДАЊЕ. Он је са разних спратова косог торња у Пизи пуштао лоптице различитих маса и установио да све добијају подједнако УБРЗАЊЕ при падању.

       ПРЕДВИЂАО је оно што је касније потврђено огледима-ДА У БЕЗВАЗДУШНОМ ПРОСТОРУ СВА ТЕЛА ПАДАЈУ ПОТПУНО ЈЕДНАКО, тј. само под дејством силе теже, и то гравитационим убрзањем.

     Необичну потврду Галилејеве претпоставке извели су астронаути ,,Апола 15" када су се спустили на Месец. Већину својих акција су изводили у директном телевизијском преносу. У једном моменту један од њих каже:,,А да ли ћемо ми моћи да се вратимо кући? Шта ако је Галилеј погрешио у својим прорачунима? Да проверимо." Узима (унапред припремљено ) птичје перо у једну руку, а чекић у другу и пушта их да истовремено падају.  Под дејством слабије Месечеве гравитације они падају лагано и, што је битније, падају УПОРЕДО и заједно стижу на тло. ,,Галилеј је био у праву. Ипак стижемо кући!", узвикује астронаут одајући тиме признање не само Галилеју већ и свим научницима чији је рад омогућио тако величанствен подухват као што је   ВАСИОНСКИ ЛЕТ.


                    






                                                


Нема коментара:

Постави коментар

Физика и хемија мајонеза

    Мајонез је укусна (надам се и за вас) емулзија. Волите ли мајонез? Јесте ли пробали да га направите сами?Онај индустријски..није баш и н...